Hoe worden renpaarden getraind?

Renpaarden kunnen op lange afstanden ongelofelijk hard rennen. Maar, net zoals bij mensen, is het ook voor paarden belangrijk dat de conditie tip top is. De fitheid van een paard moet optimaal zijn, anders kan het de snelheid van de rensport niet volhouden. Hoe fit een paard is, hangt af van verschillende onderdelen, namelijk: Coördinatie, uithoudingsvermogen, snelheid en mentale fitheid. Al deze onderdelen zijn te trainen. Coördinatie is vooral belangrijk bij het voorkomen van blessures. Uithoudingsvermogen is ook van groot belang bij rensport, en vooral snelheid is een belangrijk aandachtspunt in de rensport.

Uithoudingsvermogen & Kracht

Uithoudingsvermogen wordt getraind door op lagere intensiteit te werken. Zonder de snelheid te verhogen, want dit kan voor blessures zorgen. Renpaarden trainen ongeveer 2 tot 3 keer per week aan hun uithoudingsvermogen. Nadat het renpaard een langere tijd op lage intensiteit heeft getraind kan de snelheid verhoogt worden. Voordat dit gebeurd moet het renpaard eerst genoeg uithoudingsvermogen, maar ook kracht en coördinatie hebben. Coördinatie wordt getraind door lastige manoeuvres kort en vaak te herhalen. Kracht kan bij een renpaard getraind worden door weerstand toe te voegen bij al bekende oefeningen. Het is belangrijk dat het renpaard uiteindelijk het gewicht van een ruiter op zich kan dragen. Dit kan inhouden dat het renpaard heuvel op en af moet, of door zand en water gaat. Dit wordt langzaam opgebouwd tot het renpaard klaar is om hogere snelheden vol te houden.

Snelheid

Snelheid wordt vooral getraind op stevige vlakke bodems, het heeft geen zin om een renpaard in een bos te trainen. Dit kan alleen maar onnodige blessures opleveren. Interval training lijkt het beste. Renpaarden moeten dan bijvoorbeeld een aantal keer kort galopperen, met korte rustperiodes ertussenin. De rust kan langzaam afgebouwd worden tot het renpaard alles in een keer kan rennen.

Bij het trainen van renpaarden is het belangrijk meteen te focussen op conditie, uithoudingsvermogen en snelheid. Ook wordt er veel gegaloppeerd zonder ruiter, waar ze gewend zijn om een ander paard te volgen.

Tijdens de race

Op de dagen van een race, gaat de dag natuurlijk anders. De paarden worden een uur voordat ze moeten reizen gevoerd. De renpaarden komen ongeveer 3 uur voorafgaand aan een race aan op de locatie. Ook hier worden de paarden weer gevoerd, maar dit keer kleinere porties. Een uur van te voren wordt al het eten weggehaald en worden de paarden gezadeld en naar de ring gebracht. Hier kan het publiek de paarden bekijken en worden ze gechecked. Dit is hét moment om te zien welk paard er nog relaxed bijstaat en genoeg energie heeft voor de grote race. Dit moment is namelijk het meest stressvol voor het paard en kost veel energie.

Na de race, mogen de paarden gewassen worden en kunnen ze rondlopen. Het kost voor adrenaline en voordat een racepaard weer kan reizen moet hij eerst weer gekalmeerd zijn. Na het reizen worden de paarden gechecked en kunnen ze een aantal dagen rustig aan doen, voordat de reguliere training weer van start gaat.