Beste voetbalspelers van Europa

Er zijn vele grootheden in voetbal, het is één van de populairste sporten ter wereld. Maakt niet uit waar in welk land je komt, vaak zullen de kinderen voetbal op de straat spelen. Daarom verbind voetbal als geen andere sport de verschillende landen van deze wereld. En net als in elke sport, zijn er grootheden. Spelers die paal boven perk stellen en het niveau van de sport naar een hoger niveau tillen. Vandaar dat ik hier in deze blog bij verschillende grootheden stil ga staan.

Ajax

Het zal de Feijenoords onder ons misschien pijn doen, maar de grootheden van het Nederlands voetbal komen toch bij Ajax vandaan. Denk bijvoorbeeld aan Marco van Basten of Johan Cruijf. Cruijf is ook een grootheid buiten het veld, iets wat maar zeer weinig spelers hem na kunnen doen. Hij heeft voetbal groot in Amerika gemaakt, dat terwijl hij veel meer geld had kunnen verdienen in Europa. Veel spelers gaan tegenwoordig alleen maar voor het grote geld. Marco van Basten heeft in zijn relatief korte carrière ontzettend veel prestaties neergezet, iets wat ook maar weinig voetballers hem nadoen.

Cristiano Ronaldo

Zijn persoonlijkheid is niet altijd even onomstreden, maar van zijn talent valt vrij weinig te discussiëren. Hij is maar één van de vijf spelers die het ooit is gelukt om meer dan 400 goals te scoren. Hij is tegelijkertijd de eerste speler die vier keer het EK heeft gewonnen en is zes seizoenen lang de topscoorder in de Spaanse nationale competitie. Met vijf Champions League titels op zijn naam ziet het er niet uit dat de Ronaldo-mythe snel over gaat zijn.

Josef Bican

De Oostenrijkse Bican is de onbetwiste nummer één qua doelpunten in officiële competitiewedstrijden. Met 805 doelpunten staat hij zelfs boven Romário en Pelé, omdat veel van hun goals in niet-competitiewedstrijden zijn gescoord. Dat doet natuurlijk niet af aan het feit dat zowel Romário en Pelé grootheden zijn. In 1933 is hij begonnen met zijn professionele carrière. Zijn eerste goal scoorde hij tegen Nederland.

Ferenc Puskás

De grootste speler van Hongarije. Hij staat met 489 doelpunten op de derde plaats van topscorers in de 20e eeuw en heeft het meeste aantal doelpunten voor het Hongaars elftal gescoord. Hij heeft de meeste doelpunten in één wedstrijd gescoord, met maar liefst 7! Hij is ook recordhouder voor het meeste aantal doelpunten in één seizoen, met 50!

Uwe Seeler

Seeler was één van de spelers die al vrij jong debuteerde, met 18 jaar oud. Hij heeft vier WK’s gespeeld en heeft een groot aantal goals op zijn naam staan. Daarmee is hij ook één van Europa’s grootste (en eentje die nog leeft). Hij is tot twee maal toe topscorer in de Bundes Liga geweest (met 30 doelpunten) en heeft een indrukwekkende 406 doelpunten op zijn naam staan.

Pelé

Hoewel geen Europeaan, mag Pelé wel worden genoemd. Met een onwaarschijnlijk hoog aantal goals (1283!) is Pelé waarschijnlijk de grootste onder de voetballers geweest. Meeste goals zijn in de kleinere competities gescoord, maar dat mag niets aan het ongelofelijke getal afdoen. Met maar 17 jaar speelde hij al met Brazilië mee en bezorgde het land haar eerste WK titel. Hij heeft Brazilië meer dan eens aan de wereldtitel geholpen. Zijn club heeft hem de bijnaam ‘O Rei’ (de koning) gegeven. En die titel is welverdiend.