De grootste veldhockeyspelers aller tijden

Dhyan Chand

Net als in elke sport is er baas boven baas en er kan er altijd maar één de grootste zijn. In deze blog ga ik verder in op de grootste veldhockeyspelers aller tijden en ik wil gelijk maar beginnen met een ode aan de grootste. Dhyan Chand, een speler uit India. Hij heeft drie gouden plakken op zijn naam staan (1928, 1932 en 1936). Toen was veldhockey nog de grootste sport in India. Tegenwoordig is het cricket. Hij heeft in totaal 39 goals geschoord in de Olympische spelen, wat nog steeds voor een enkele speler een record is.

In Oostenrijk hebben ze zelfs een standbeeld in zijn eer in Wenen neergezet. In totaal heeft hij meer dan 1000 goals in zijn carrière gescoord. Zijn controle over de bal is nog steeds ongeëvenaard en hij had ontzettend veel inzicht in het spel. Tijdens een wedstrijd in Nederland hebben ze de stick van Chand onderzocht om te kijken of er een magneet in zat. Natuurlijk hebben ze niets kunnen vinden. Ook de Japanners hebben  zijn stick ooit eens onderzocht. Omdat hij zo ongelofelijk goed was, heeft hij de bijnaam “The Wizard” gekregen. Want zijn balcontrole was echt magisch.

Zijn opvolgers

Om Dhyan met andere te vergelijken, zie je pas hoe buitengewoon hij was. Een van de beste Australische spelers heeft 215 goals op zijn naam staan en een gouden plak. Een andere Australische grootheid is Rechelle Hawkes met drie gouden plakken en maar één van twee Australische vrouwen die dat ooit is gelukt. De andere is Alyson Annan (1996 en 2000). Alyson heeft ook vijf Champion Trophies op haar naam staan.

Een van de grootste Nederlandse speelsters is Mijntje Donners met 97 goals. Helaas nooit Olympisch goud gewonnen. Ties Kruize zet met 167 goals een mooie prestatie neer. De Argentijnse Luciana Aymar heeft twee Olympische gouden plakken op haar naam staan: 2002 en 2010. Een ander Nederlandse grootheid is Teun de Nooijer. Met een record van 453 wedstrijden heeft hij twee Olympische gouden plakken op zijn naam staan.

De individuele prestaties van de bovenstaande spelers zijn stuk voor stuk uitstekend en ik zou het in nog geen 100 jaar na kunnen doen. Maar als je ze gaat vergelijken met Chand, zie je pas hoe erg deze prestaties verbleken, vergeleken met hem. Er is altijd baas boven baas en Chand is de opperbaas van veldhockey.