Hoe de odds van voetbalweddenschappen werken

Het is wel zo leuk als je wil gaan gokken dat je weet hoe het werkt. Vandaar dat ik in deze blog wat verder op de odds bij voetbalwedstrijden inga. De meeste informatie zal ook voor andere sporten gelden, dus als je ooit avontuurlijk voelt en op rensport in wil zetten of misschien veldhockey, lees dan voor ‘voetbal’, ‘veldhockey’ of ‘rensport’.

Bij bookies kan je inzetten op verschillende wedstrijden en meeste wedstrijden hebben verschillende odds. Dat is simpel gezegd wiskundige kansberekening. Het geeft aan wat de kans is dat iets gebeurd. Bijvoorbeeld met dobbelstenen, de kans dat je een vijf gooit, is ongeveer 17%. Veel bookies gebruiken kommagetallen om aan te geven wat de kans is dat iets gebeurd, maar veel gebruiken breuken en dat ziet er veel moeilijker uit dan het is.

Simpel rekensommetje?

De kans dat iets gebeurd, kan met de volgende formule worden uitgelegd: kans % = X/(Y+X). En de odds worden dan bijvoorbeeld als 9/5, waar 9 X is en 5 Y is.

Bijvoorbeeld: de kans dat Barcelona van PSV wint is 1/8. Dat houd in dat de kans 8/(8+1) is, wat 0,88 is. De kans dat Barcelona wint is dus bijna 90%.

Ander voorbeeld: Stel de kans dat Schalke 04 van Porto wint is 17/10. Dan is de kans dus 10/(17+1)=0,55. De kans dat Schalke 04 wint is dus iets groter dan 50% kans.

Winstberekening

De kans dat je wint is natuurlijk fijn om te weten. Maar het is natuurlijk ook wel zo fijn om te weten wat je uiteindelijk gaat winnen. Dat is een stuk makkelijker om te berekenen. Ik gebruik voor het gemak dezelfde twee voorbeelden. De formule is weer X/Y. Voor elke Y die je inlegt, win je X. Natuurlijk krijg je dan je inleg weer terug.

De kans dat Barcelona wint van PSV is 1/8. Voor elke acht euro die je inlegt, win je er een. Dus als je wint, krijg je totaal 9 euro als je er acht inlegt. Leg je 16 euro in, win je 18 euro.

De kans dat Schalke 04 wint, is 17/10. Voor elke tien euro die je inlegt, win je 17. Dus als je voor 10 inlegt, krijg je totaal 27 euro terug.

Kommagetallen

Veel bookies gebruiken tegenwoordig kommagetallen, aangezien dat veel makkelijker te lezen en te gebruiken is dan deelbreuken. De formule is super simpel: winst = (kans * inzet) – inzet.

Neem bijvoorbeeld de wedstrijd Derby tegen Blackburn. De winst staat op 2,15 voor Derby. Als er 10 euro wordt ingezet, wordt er dus (2,15*10)-10 gewonnen: dus 11.25 euro.

Of neem bijvoorbeeld Ipswich tegen Brentford. De winst staat op 4,33 voor Ipswich. Als er 10 euro wordt ingezet, wordt er dus (4,33*10)-10 gewonnen: dus 33,33 euro.

Welke is beter?

Kortgezegd is geen van beide echt beter, hoewel de voorkeur steeds meer naar kommagetallen uitgaat, om twee simpele redenen: de eerste is omdat het makkelijker te begrijpen is. Ten tweede kan de bookmaker de kans sneller aanpassen, zonder dat er gigantische deelbreuken ontstaan.