Grootste veldhockey toernooien

Wat is een sport zonder publiek? Zonder grote toernooien? Zonder de sensatie van een gok in Casino Sieger? Vandaar dat ik in deze blog wat verder schrijf over de grootste toernooien. Daaronder vallen natuurlijk de Olympische Spelen, de Hockey World Cup, de Champions Trophy en de Commonwealth Games. Maar ook de relatief nieuwe Hockey Champions Challenge I en Hockey Champions Challenge II.

Olympische Spelen

De grootste, de koning der spelen, zijn natuurlijk de Olympische Spelen. Al meer dan 100 jaar een vast onderdeel van de Spelen. Sinds het begin waren vooral India en Pakistan erg dominante landen in veldhockey. Sinds 1980 mogen is veldhockey ook open voor vrouwen. Nederland heeft tot nu toe 5 gouden plakken op haar naam staan. Met 17 medailles staan wij op nummer één qua aantal medailles. Daarvan zijn 6 zilver en 6 brons.

Hockey World Cup

De Hockey World Cup wordt ook elke vier jaar gehouden en valt tussen twee Olympische Spelen. Het bestaat sinds 1971 en staat sinds 1974 open voor vrouwen. Pakistan is een geduchte tegenstander en heeft dit toernooi vier keer gewonnen. Nederland en Australië staan op een gedeelde tweede plek met beide drie gewonnen toernooien. Het toernooi staat voor 16 teams open en voor de volgende in 2022 is misschien voor 24 teams open.

Champions Trophy

De Champions Trophy bestaat sinds 1978 en is door Pakistan opgezet. In dit toernooi is Nederland een geduchte tegenstander; wij staan met 8 gewonnen toernooien op een derde plek, vlak achter Duitsland met 10 gewonnen toernooien. Australië staat met 15 gewonnen toernooien op en onbetwiste nummer een. Bij de vrouwen staat Argentinië met 7 gewonnen toernooien op nummer een. Hier staat Nederland op een gedeelde tweede plek, samen met Australië, met 6 gewonnen toernooien.  Het toernooi staat alleen open voor de 6 beste teams van de wereld.

Commonwealth Games

Hoewel dit toernooi maar voor de Commonwealth landen openstaat, is het wel een bekend toernooi. Het is een redelijk saai toernooi, want sinds 1998 heeft Australië alle finales gewonnen. Andere grote hockeylanden spelen in dit toernooi mee: denk aan India, Pakistan en Engeland. Het wordt, net als de Olympische spelen, welke vier jaar gehouden. Bij de vrouwen kan het iets spannende worden, aangezien vorige editie Nieuw Zeeland van Australië heeft gewonnen. Maar dat valt nog te bezien, aangezien Australië een ijzersterk team, voor zowel de mannen als vrouwen heeft.

Hockey Champions Challenge I

Dit is een vrij nieuw toernooi. Het bestaat sinds 2001 en is staat voor de nummer 9 tot 16 van de wereld open. Het laatste toernooi werd in 2014 gehouden en sinds 2015 is het door de World League vervangen. Argentinië was bij de mannen de grote winnaar (3 maal) en bij de vrouwen Nieuw Zeeland (2 maal). De World League is weer vervangen door de Hockey Series dat dit jaar voor het eerst wordt gehouden. Kan jij het nog allemaal bijhouden? Het mooie is: in Amstelveen wordt de eerste editie gehouden!

Hockey Champions Challenge I

Dit is het nieuwste veldhockeytoernooi. Het bestaat sinds 2009 en tot nu toe alleen in 2009 en 2011 gehouden. Polen en Ierland zijn bij de mannen de winnaars en bij de vrouwen India en België. De toelatingscriteria zijn dat een team niet voor de Champions Trophy en Champions Challange I mag kwalificeren. Voor de rest valt er vrij weinig verder over te schrijven.