Onbekende rensport wist-je-datjes
Snelheid is niet alles
In de rensport zijn ontzettend veel wist-je-datjes. In deze blogpost wil ik graag een aantal aanhalen. Wist je bijvoorbeeld dat de Belmont Stakes van de Triple Crown of Thoroughbred Racing het kampioensexamen wordt genoemd? Dat komt omdat het de langste van de drie races is. Daardoor hebben paarden die vooral voor snelheid zijn gefokt een nadeel, omdat ze het uithoudingsvermogen niet hebben om de leiding te houden. Justify is het laatste paard dat alle drie de races heeft gewonnen. Er zijn maar 13 paarden die het is gelukt om alle drie de races te winnen.
Rare Amerikanen
Bij Asterix en Obelix zeggen ze altijd dat die Romeinen rare jongens waren. De Amerikanen kunnen er ook wat van: ze rijden dan wel aan de rechterkant van de weg, net als bij ons. Maar wist je dat het parkoers van de rensport tegen de klok in wordt geracet? Wij in Europa gaan met de klok mee. Er zijn races in Amerika die ooit met de klok mee werden geracet, maar deze zijn nu erg schaars.
Gefaalde gezondheidscheck
Voordat de race begint, moet worden nagekeken of de paarden gezond zijn. Je voelt natuurlijk al aankomen dat er sommige paarden door de mazen van het net gaan. Het meest bekende paard dat ooit door deze mazen is gegaan is Humorist. Het paard won The Derby in Engeland en nadat de race was gelopen bleek dat hij tuberculose had. Hiermee was zijn longcapaciteit niet op de volle 100%, maar hij heeft wel gewonnen! Dat zal pijn hebben gedaan voor de verliezers.
Met pensioen
Paarden kunnen gemakkelijk 30 jaar oud worden, maar meeste renpaarden gaan al op hun 15e met pensioen. Dat klinkt al een stuk beter dan de 70 jaar die wij moeten halen voordat wij met pensioen mogen. Omdat paarden atleten zijn, moeten ze in hun beste jaren racen. Er zijn tot nu toe geen paarden geweest die na hun 18e een kampioenschap hebben gewonnen. Na zo lang racen, mogen ze ook wel wat van hun welverdiende rust genieten. Wist je dat, voor het gemak, alle paarden voor de races op 1 januari zijn geboren? Ook al ben je een kerstpaard, voor de race is hij op 1 januari geboren.
Eerlijkheid is alles
Paardenraces zijn van alle tijden (de Grieken kende ze al) en hetzelfde geldt voor gokken. Vanwege het sportieve element mogen de (paarden) jockeys geen paard bereiden dat van hen is of waarvan zij in de winst mogen meedelen. De boetes zijn redelijk zwaar, gezien het geld dat in de gokbranche omgaat. En er zal natuurlijk ook veel gedoe komen als blijkt dat de race niet eerlijk is verlopen. Want wist je dat per jaar meer dan $100 miljard dollar wordt rondgepompt? Dan snap je misschien beter waarom alles zo eerlijk mogelijk moet verlopen…
Opmerkelijke winst
Frank Hayes is en zal waarschijnlijk de enige jockey zijn die ooit een race (helaas) als lijk heeft gefinisht. Tijdens de race heeft Frank Hayes een hartaanval gekregen en is terplekke overleden, op het zadel van het paard. Het is opmerkelijk genoeg dat hij in het zadel is blijven zitten. Het was zijn eerste race die hij won en hij er helaas niet van genieten. Het leven kan helaas soms best zuur zijn. Zijn paard heeft daarna nooit meer een race gelopen.