De grootste voetbal evenementen

Voor ons allemaal die graag voetbal kijken en erop wedden bij Unibet in Nederland in 2022, is het bezoeken van een voetbalevenement een droom die uitkomt. Voetbal is overal, op landelijk niveau, maar ook internationaal wordt er een aardig balletje getrapt. Misschien wel zo leuk om eens te kijken naar de grootste evenementen die er op het gebied van voetbal zijn.

Het wereldkampioenschap voetbal, wereldwijd

Waarschijnlijk is het wereldkampioenschap voetbal het bekendste en grootste toernooi dat er bestaat. Dit toernooi wordt om de vier jaar gespeeld tussen de nationale mannen voetbal teams van elk land. Maar dan moet je wel kwalificeren voor een felbegeerde plek in de voorrondes. Natuurlijk  doet het gastland automatisch mee, en daarnaast nog 31 andere landen (vanaf 2026 48 landen). De winnaar van het voorgaande WK, is niet meer automatisch verzekerd van een plaats, dit is namelijk in 2002 afgeschaft. Nederland heeft in totaal 10 keer meegedaan aan het WK voetbal, en is in deze tijd drie keer tweede geworden, en een keer derde. Brazilië, Duitsland en Italië zijn de grote winnaars, als je kijkt naar elk WK tot nu toe. Maar in 2018 is Frankrijk er met de wereldbeker vandoor gegaan. Het volgende WK voetbal is in 2022 en zal in Qatar gehouden worden.

Voetbal onder 20 en 19 jaar, wereldwijd

Een iets minder bekend kampioenschap is het wereldkampioenschap voetbal onder 20 (of het Europees kampioenschap voetbal onder 19). Hier spelen FIFA teams tegen elkaar, en zijn alle spelers onder de 20 jaar. Dit is de plek voor jonge spelers om zich te bewijzen en gescout te worden als nieuw aankomend talent.

 

Europees voetbalkampioenschap mannen, Europa

Het Europese voetbalkampioenschap mannen wordt elke 4 jaar gehouden. Hierbij strijden gekwalificeerde Europese teams tegen elkaar.  In 1927 is het idee voor een Europees voetbalkampioenschap ontstaan, maar pas in 1960 is het eerste toernooi gehouden. Het laatste EK is gewonnen door Portugal in 2016. Maar Duitsland is, als je kijkt naar alle EK’s ooit, de grote winnaar. Nederland heeft in totaal 9 keer meegedaan, waarvan ze vier keer brons hebben gehaald, en goud in 1988.

Europees voetbalkampioenschap vrouwen, Europa

Als Nederlander is het natuurlijk wel zo leuk om een toernooi te zien waar we het als land goed doen. Tijd om meer aandacht te besteden aan de vrouwelijke variant van het EK. Het EK vrouwenvoetbal is opgericht in 1984 en wordt sindsdien om de 4 jaar gehouden. Afgelopen jaar (2017) heeft Nederland gewonnen! Al is Duitsland, met al 8 titels, de overheersende winnaar. Sinds 2017 doen 16 Europese landen mee aan het EK vrouwenvoetbal.

De UEFA Champions League, Europa

In de Champions League strijden niet de landen, maar de teams tegen elkaar voor de felbegeerde Europacup. Dit toernooi is dan ook het belangrijkste toernooi voor clubs. Sinds 1992 wordt dit toernooi georganiseerd door UEFA. Per land worden de beste teams gekwalificeerd om mee te doen, het gaat dus niet om maar een team per land! Per land mogen er maximaal vier clubs meedoen, hoe sterker het land, hoe meer clubs. Dan volgen de voorrondes, bestaande uit een thuis en uitwedstrijd. Daarmee worden de teams voor de eerste voorrondes bepaald. Deze eerste voorronde wordt gespeeld in acht groepen van vier clubs. De winnaars en nummer twee van elke groep gaat door naar de tweede ronde. Dit is een knockout systeem met een thuis en uitwedstrijd. De afgelopen 3 jaar heeft Real Madrid gewonnen. De Nederlandse club Ajax heeft de UEFA Champions League vier maal kunnen winnen, PSV en Feyenoord allebei 1 keer.