De wereld van veldhockey

Veldhockey is in Nederland een van de populairste sporten bij kinderen en volwassenen. In 2013 waren er, volgens de KNHB (Koninklijke Nederlandse Hockey Bond), wel meer dan 220.000 leden. En het ledenaantal blijft stijgen. Het helpt natuurlijk dat Nederland het goed doet bij internationale wedstrijden. Sinds 1998 zijn de Nederlandse vrouwen 1ste of 2de geworden tijdens het WK. Ook tijdens het EK, Olympische spelen en de World Hockey league eindigen we meestal in de top 3. Ook doen de veldhockey mannen het goed, sinds 2005 halen ze tijdens het EK meestal brons, zilver of goud mee naar huis. Maar niet alleen in Nederland is veldhockey een populaire sport. Bijna 130 landen hebben een hockeybond, en veldhockey is al sinds 1928 deel van de Olympische spelen.

Verenigd Koninkrijk

Waarschijnlijk is hockey afgeleid van polo, die met de uitbreiding van het Romeinse rijk naar Engeland is gekomen. Daar is deze sport uiteindelijk gevormd tot hoe wij hockey kenden. In de 17de eeuw werd hockey nog gespeeld op harde stranden of ijs. De sport kreeg snel meer bekendheid, maar is in de 18de eeuw afgeschaft vanwege het gevaar dat het met zich meebracht. Na de ontwikkeling van nieuwe beschermende producten mocht het weer beoefend worden. De Britten zijn verantwoordelijk voor de verspreiding van het spel. Ze brachten deze sport naar bv Australië en India.

Australië

Veldhockey in Australië is vooral te danken aan de komst van de Britten in 1800. Ze leerden in inwoners het spel, dat uiteindelijk daar steeds verder ontwikkeld is tot Olympisch niveau. Het is niet helemaal zeker wanneer de eerste officiële hockey wedstrijd gespeeld is, maar in 1900 was veldhockey al een veel gespeelde sport op privé scholen. In het zuiden van het land werd de eerste hockeybond afgesloten in 1903. Een paar jaar volgende andere snel, en overal werden clubs opgericht.

India

De India Hockey League is een nationale competitie, van wel een maand, Indiase teams strijden voor de titel en het hoge prijzengeld dat aan de winnende team wordt uitbetaald. Dat veldhockey een belangrijke sport is voor India, is ook te merken aan de brief die de minister van de Indiase staat Odisha in 2018 schreef aan Narendra Modi (Premier), om veldhockey aan te schrijven als nationale sport.

 

Nederland

Nederland kan eigenlijk niet missen in deze lijst. Door het internationale succes is Nederland een van de grootste hockeylanden. In 1891 is hockey in Nederland geïntroduceerd door Pim Muller, eerst nog op ijs gespeeld, tot de sport ook buiten het winterseizoen beoefend werd. Al in 1895 werd het eerste kampioenschap veldhockey gehouden in Nederland. Vanaf dit moment is hockey uitgegroeid van maar 5 clubs tot de een na populairste teamsport van ons land.