Rensport over de wereld!

Rensport is over het algemeen een hele eenvoudige sport. Renpaarden racen en wie als eerst over de finish komt, heeft gewonnen. Het feit dat het eigenlijk een hele simpele sport is, is misschien wel de reden dat het over de hele wereld bekend is. De rensport bestaat dan ook al vele jaren, en in verschillende culturen is het een bekend fenomeen.

Rome

Rensport is ontstaan in het oude Rome. Toen werd nog veel aan wagenrennen gedaan. Waar een of meerdere paarden een soort kleine koets met ruiter probeerden als snelste over de finish te komen. Met het ontstaan van het Romeinse rijk werd de sport meegenomen naar andere grote steden.

Engeland

Rensport is uiteindelijk groot geworden met dank aan de Engelse Koning; James I. In de 17de eeuw begon hij al paarden met de beste uithoudingsvermogen en snelheid met elkaar te kruisen. Het zou dan ook niet als een verrassing komen dat, in Engeland, rensport ongelofelijk populair is. Er zijn in totaal wel 52 renbanen in Engeland. Ascot Racecourse is verreweg de bekendste. Deze racebaan wordt zelfs beheerd door de koninklijke familie, en bestaat al sinds 1711.

Verenigde Staten

Rensport is immens populair geweest in de Verenigde Staten. Maar na het einde van de Tweede Wereldoorlog is er een ban gekomen op het bookmaken van wedstrijden met renpaarden in veel van de Amerikaanse staten. Voor de sport betekende dit dat het flink in populariteit is gezakt. Pas net is de sport weer gegroeid in populariteit, na wist van renpaarden tijdens de ‘Triple Crown’ . Tegenwoordig is het wedden op rensport gereguleerd door de staat.

Australië

Nadat de rensport in Australië bekend is geworden rond het jaar 1800 is het land uitgegroeid als een van de grootste in de industrie. Een van de belangrijkste races in het land is de de Melbourne Cup, waar ook steeds meer internationale renpaarden en ruiters aan mee doen.

Het bekendste renpaard in Australië is Phar Lap. Een renpaard gefokt in Nieuw Zeeland heeft van 1928 tot 1932 vele wedstrijden gewonnen. Het paard is zo bekend dat zijn huid, skelet en zelfs hart in verschillende musea te vinden zijn!

Cultuur verschil

Tegenwoordig is de basis van de rensport hetzelfde, maar de cultuur eromheen is in alle landen verschillend. Zo drink je in Engeland een glas champagne, en in de VS bier en chips. In Scandinavia zou het zelfs gebruikelijk zijn om een glas chocolademelk te drinken. Ook de banen zien er anders uit, net zoals wat voor paardenrassen er meedoen. Volbloeds zijn speciaal gefokt op snelheid en uithoudingsvermogen, maar je ziet ook steeds meer andere rassen. Rensport wordt in meerdere landen beoefend, maar het principe blijft hetzelfde, en dat is het mooie eraan.