Veldhockey regels

Het lijkt simpel. Maar toch zijn er redelijk wat regels tijdens veldhockey, waar spelers zich aan dienen te houden. We kunnen hier niet alle speciale regels uitleggen, maar kunnen wel je kennis over veldhockey vergroten. Dus als je meer wilt weten over de basis van het hockeyspel, lees dan snel verder.

Wat is hockey?

Hockey wordt gespeeld in twee teams van 11 spelers. Alle spelers hebben een stick, waarmee ze de bal mogen slaan, pushen of stoppen. Hierbij mag je de bal alleen met de platte kant van de stick raken, alle andere aanrakingen met de bal (dus ook met voet of een ander lichaamsdeel) is niet toegestaan. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk goals te scoren. Bij een gelijk aantal goals is er een gelijkspel. De keeper moet beschermende kleding dragen, zoals beenbeschermers, voetbeschermers en een trui in een andere kleur. Ook heeft elk team een aanvoerder, vaak duidelijk gemaakt door een band om de arm.

Kleding

Als speler ben je verplicht mondbescherming en scheenbescherming te dragen. Verder mag je niks dragen dat gevaarlijk kan zijn voor andere spelers. Het team draagt meestal een polo en een sport broekje/rokje. De kleuren worden per team bepaald. Maar als de teamkleuren teveel op elkaar lijken moet het team dat op bezoek komt een andere kleur aan.

De wedstrijd

De wedstrijd zelf wordt gespeeld in twee helften van 35 minuten. Elke wedstrijd begint met een toss.. Dit kan gebeuren door een muntje op te gooien. Het team dat de toss wint mag bepalen of ze willen uitkomen of de speelhelft bepalen in de eerste helft. In de tweede helft mag het andere team uitkomen. De beginslag wordt vanaf het midden van de middenlijn genomen, en de bal mag in elke richting gespeeld worden. De spelers moeten tot de beginslag is genomen op hun eigen speelhelft blijven.

Het veld

De bal moet binnen het hockeyveld blijven. Wanneer de hele bal over de zijlijn of achterlijn gaat, komt er een vrij schot. Het team dat de bal niet voor het laatst heeft aangeraakt mag uitkomen. Bij de zijlijn is dit de plek waar de bal over de lijn is gegaan, en bij de achterlijn wordt er een lange corner gespeeld. Dit wordt gedaan op de 23-meterlijn. Spelers mogen op elk moment wisselen met de spelers op de zijlijn, behalve bij een corner.

Overtredingen

Er zijn tijdens veldhockey wedstrijden twee scheidsrechters aanwezig die opletten of de spelers geen overtredingen maken. De belangrijkste regel is dat alle spelers zich sportief gedragen, zo mogen ze bijvoorbeeld niet schelden op andere spelers of de scheidsrechters, met je stick gooien of tijd rekken tijdens het spel.

Daarnaast maak je ook een overtreding bij het gevaarlijk gebruiken van je stick. Spelers mogen andere spelers niet blokkeren of aanraken. Ook mag je de bal niet met de bolle kant van je stick spelen en alleen bij een doelschot en een scoop mag de bal hoger gespeeld worden dan kniehoogte, zolang dit niet gevaarlijk is voor andere spelers.